3. Sabbat in Israël

door | 29 december 2011

Tel Aviv, Zondag 10 januari
Conflict in de kerk.Op zondag hebben we een Lutherse kerk bezocht Na een intensieve week, waarin we voornamelijk de Palestijnse ellende onder ogen hebben gezien, dachten we hier even op adem te kunnen. Even alles van ons afzetten en ons bezig houden met de dingen, die het conflict overstijgen. Maar we kwamen er al snel achter dat we ook in de kerk niet om het conflict heen konden.

De gespreken met verschillende mensen in de kerk gingen toch al snel weer over de politieke en humanitaire situatie in Israel. Misschien was het wel onmogelijk voor ons geworden, om nog ergens anders over te praten. Het is goed om je hier eens in te verdiepen, al zou je er eigenlijk moeten wonen om het echt te kunnen begrijpen, aldus een vrijwilliger van de Lutherse kerk. Het is hier niet gemakkelijk, en zelfs na een aantal jaar snap ik er nog steeds niets van; aldus dezelfde vrijwilligster. Ook gaf ze ons het hartelijke advies mee dat we ons als jongeren maar niet zo druk moesten maken om de politiek. Daar waren we nog te jong voor. We moesten genieten van het leven en ons vooral niet mengen in discussies die te groot zouden zijn om te bevatten voor ons als jongeren. Uiteraard heeft ze in de kern gelijk. Je kan niet in een week tijd het gehele conflict in Israel in de kaart brengen, je kan niet met oplossingen komen in een week, sterker nog je kan niet alles begrijpen wat zich daar afspeelt. Misschien is dat wel een van de belangrijkste spiegels die ons in dit bezoek is voorgehouden. Ons past dus bescheidenheid, als we ons bezig houden met dit conflict.

Dat de politiek situatie in Israel en de kerk soms alles met elkaar te maken hebben wordt ons al snel duidelijk, als we in gesprek raken met een Zweedse zendeling. Ze vertelt hoe het voor kerken steeds moeilijker wordt gemaakt om in Israel zending te bedrijven. Israel weigert veelal de visums van zendelingen en pastors te verlengen. Het is de Orthodoxe joodse lobby, die volgens haar hier achter zit. De verkondiging van het evangelie, is voor hen een doorn in het oog. Messias belijdende joden en gemeentes in Israel zijn niet voor niets steeds meer het doelwit van religieusgeweld.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn de orthodoxe joden in het algemeen niet zozeer de oorzaak van het conflict met de palestijnen. Zij wachten immers nog op de komst van de Messias. Hun conflict speelt zich veel meer af in de kerk. We zaten nu weer met een nieuw conflict opgezadeld. Toch kunnen we van beide leren dat Israel een seculier land is,dat de godsdienstvrijheid niet altijd respecteert, onderscheiden moet worden van het joodse volk zelf. Alleen daarom al is een kritische houding tegen over Israel noodzakelijk, zonder daarbij de bestaansrecht van het Israel zelf ter discussie te stellen.

Gert-Jan van Panhuis is lid van de commissie Internationaal bij de SGP-jongeren. Daarnaast studeert hij geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.
Esther Kruijsbergen is Algemeen Secretaris van het Landelijk Bestuur bij PerspectieF ChristenUnie-jongeren. Daarnaast studeert zij Communicatie aan de Christelijke Hogeschool Ede.