1. Een reis langs de muur

door | 30 december 2011

Jeruzalem, Dinsdag 6 januari
Na dagen rond te hebben gekeken in Israel en de Palestijnse gebieden zijn er eigenlijk nog meer vragen ontstaan. We hebben veel gehoord, bezocht en gezien en we hebben met veel mensen gesproken. Schrijnende verhalen, de woede en het verdriet is zichtbaar.
Ze hebben ons vooral laten zien hoe Palestijnen lijden, als gevolg van de bouw van de muur. We hebben het lijden van het Palestijnse volk gezien. Hoe het is om in conflictgebied te moeten leven. Palestijnen leven hier in erbarmelijke omstandigheden.Indrukwekkend was de rond tour langs de muur die dwars door de Palestijnse gebieden loopt. dat georganiseerd was door B’Tselem. Een mensenrechten organisatie dat zich inzet voor vreedzame toekomst voor zowel Israëliërs als de Palestijnen.

We hebben gezien hoe de mensenrechten van de Palestijnen in de West Bank niet altijd even gewaarborgd. Hier zijn het de radicale Joodse settlers (de kolonisten) die de Palestijnen weg terroriseren. Hoe de Israëlische overheid de illegale bouw van setlements (Joodse nederzettingen) stimuleert, wat ten koste gaat van de Palestijnen en Palestijnse bezittingen. Hoe in de Westbank apartheid prevaleert boven menselijke gelijkwaardigheid. Om deze feiten kunnen we niet heen. We hebben met eigen ogen gezien wat voor een onrecht Palestijnen wordt aangedaan. De foto’s spreken voor zich.

Checkpoint wordt gesloten na onze bezoek!


Palestijnse dorpen opgesloten binnen de muur.

This map depicts the most up-to-date route of the separation barrier, including the changes made to the route of the barrier adjacent to the Palestinian communities of Wadi Rasha, Jayyus and Bil’in, Qalqiliya

De bouw van setlements