Naar Macedonie: Vliegen, Boedapest en Kecskemét

door | 8 juli 2010

Op reis naar Macedonië, deel 1 – artikel 1.

De dag begint vroeg voor een eerste vakantiedag. Hoewel vroeg… half negen… kan slechter. Snel ontbijt, afscheid nemen, auto inpakken en wegwezen. Zoals gebruikelijk is er storing op route Barneveld – Ede, dus rijden we meteen door naar Ede. Treinen rijden gelukkig op schema, en zo zijn we keurig op tijd in Nijmegen waar de vliegveldtaxi al staat te wachten. Gerdien en Peter arriveren even later.

In de taxi zit ik naast ene Peter (niet te verwarren met onze Peter) die een bruiloft van vrienden heeft in Sardinie, en daar van van de zon hoopt te genieten. Achter ons hoor ik een discussie over Oost-Europa met bijbehorende anekdotes over cultuurverschillen. Aardig om te horen hoe sommige mensen vertellen over hun dagelijks leven.

Om half één zijn we op het vliegveld, waar de thermometer inmiddels op minstens 30 graden staat. Heerlijk warm. Naar binnen gaan helpt niet echt, want airco zijn ze vergeten te monteren in de vrij nieuwe vertrekhal.

De borden in de vertrekhal geven aan dat ons vliegtuig om drie uur vertrekt: keurig op schema. Maar helaas, als we in de rij staan voor de gate blijkt de vlucht 2 uur te zijn vertraagd. Later horen we dat er een bommelding was, waardoor het vliegtuig helemaal gecheckt moest worden. Zou handig zijn als ze zoiets gewoon even omroepen. Zal wel in de prijs inbegrepen zijn.

Om vijf uur mogen we dan eindelijk gaan boarden. Na een voorspoedige vlucht komen we rond half acht aan op de luchthaven van Boedapest. Attila, onze Roemeense vriend, staat al te wachten. Hij heeft gezorgd voor een Ford Transit waarmee we de komende dagen comfortabel naar Ohrid kunnen reizen. Helemaal luxe is dat hij ook een chauffeur heeft geregeld. Een internationaal gezelschap op vakantie.

Vanuit Boedapest rijden we naar Kecskemét, iets van 65 km naar het zuiden. Daar aangekomen regelen we eerst een hotel, waarna we de stad verkennen. In het centrum van de stad is een festival: een groot volksfeest. Gerdien, Annelies, Gert-Jan en Attila hebben de eerste danspasjes van een Hongaarse volksdans geleerd.

Volksdans op het plein

Stadhuis

Volksfeest voor het stadhuis van Kecskemét

Het Kossuth-plein in Kecskemét

Kecskemet

Kecskemet

Intussen is het tijd om te kijken of we ergens een hapje kunnen eten. De chauffeur weet een tent waar ze locaal eten serveren in traditionele kleding. Als we dit restaurant eindelijk hebben gevonden, blijkt het inmiddels gesloten te zijn. Dan maar terug naar het centrum. Gelukkig zijn de restaurants daar nog open. De porties die we krijgen zijn meer dan voldoende voor onze hongerige magen.

Terug naar het hotel. Inchecken… toch maar drie double rooms, is even duur als….nog grotere kamers, maar wat praktischer. Een derde bed in een tweepersoonskamer laat namelijk zo’n 20cm loopruimte over. Onze chauffeur & reisgenoot slapen in de bus. Van de hoteldame mogen ze een douche nuttigen in het hotel.

Dan denk je uitgeput aan te komen bij het hotel, en op twee oren te kunnen liggen. Niet helemaal. Hoe kun je nou slapen zonder een goedenachtbiertje met een goed gesprek. Inmiddels is het twee uur. Even verslag leggen van de dag, douchen en naar bed. Mooie eerste dag.

Lees hier het vervolg van dit reisverslag.