2. De spookstad Hebron

door | 29 december 2011

Jeruzalem, Woensdag 7 januari
De spookstad Hebron is in rep en roer. Met een groep jonge politici worden we onder begeleiding van de ‘borderpolice’ rondgeleid door Hebron. Zij zijn er om ons te beveiligen tegen de joodse kolonisten. We werden rondgeleid door Yehuda Shaul, one of Breaking the Silence founders. (Israeli soldiers talk about the occupied territories) Het is een klein groepje van ex-soldaten van het Israëlische leger, die vertellen hoe het is om als soldaat te dienen in de bezette gebieden. Yehuda die zelf in Hebron is gelegerd tijdens de Tweede Intifada doet zijn verhaal over martelingen en moordpartijen!

Wat we tijdens de wandeling zagen is met geen pen te beschrijven. De stad is compleet door middengedeeld door een muur.Militairen, checkpoints en totaal verlaten wegen, die alleen door Israëlische burgers gebruikt mogen worden. Uit dit gedeelte van de stad zijn de Palestijnen compleet verdwenen. Palestijnen die er nog zijn worden zwaar beveiligt. Huizen en winkels die dichtgespijkerd zijn, om inwoners te beschermen tegen kolonisten. Opeens komt er een groep kolonisten naar ons toe lopen. De ‘borderpolice’ gaan in een boog om ons heen staan, om ons te beschermen. Het is een korte impressie van een van onze belevenissen in Israel.
Settlers geweld in hebron (video)

www.btselem.org
Hebron tour breakingthesilence

Een bezoek aan zuidelijke heuvels van Hebron.

Na een bezoek aam hebron zijn we vetrokken naar de zuidelijke heuvels van Hebron.
The South Hebron Hills region is one of the most rural areas in the West Bank, and most of its Palestinian residents are poor, living in temporary structures and subsisting on farming and grazing of flocks. The tour highlights the difficult situation in the region and the complex relationship between Palestinians, settlers, and the IDF which results in, among other things, disposession and the annexation of land.